Hand/Duimblessure
Blessures aan de hand/duim komen het vaakst voor bij volleybal. In 47% van de blessures bij volleybal betreft het een blessure aan de hand/duim (in 2019). In de 3 meest voorkomende blessures staan dan ook twee blessures die betrekking hebben op de duim en hand. Zo betreft het in 27% van de gevallen en kneuzing of breuk aan de hand of vingers en in 7% Spier-/peesletsel hand/vinger. We richten ons in deze blog over de enkel even alleen op de deze twee blessures.
Breuken en kneuzingen
Verrekkingen, breuken en ontwrichtingen: traumatische blessures aan de vingers komen frequent voor in de meeste balsporten. Vooral tijdens het blokken van de bal kunnen dit soort blessure optreden [1] [2].
Spier-/Peesletsel
Peesblessures van de vingers of duim: Wanneer de volleybal het topje van de vinger verkeerd raakt kan een mallet finger ontstaan. Hierbij scheurt één van de strekkingspezen af. Verder kunnen de strekkingspezen van de duim overbelast raken tijdens het serveren [1].

Duimblessure
Door zijn afwijkende functie en stand verloopt een duimblessure vaak anders dan een blessure aan een van de vingers. Volleyballers lopen enerszijds een grote risico om de bal op de duim op te vangen, anderzijds kan de duim "omzwikken" onder grote kracht. Voor dit laatste zijn ook skieërs gevoelig, vanwege de manier waarop zij hun stokken vasthouden. De pezen en banden in de duim raken dan verrekt of verzwikt. Dit wordt ook wel een ski duim genoemd
Duimblessures kunnen dus zowel acuut als geleidelijk ontstaan. De meeste sporters hebben last van een acute duimblessure, ook wel duimverstuiking genoemd. De banden en pezen rond de duim zijn dan verrekt, of soms zelfs gescheurd. In extreme gevallen treedt meer schade op. De banden kunnen totaal afgescheurd zijn, of een van de botjes kan gebroken zijn. Een overbelastingsblessure ontstaat meer geleidelijk door herhaalde bewegingen, en komt minder vaak voor bij sporters. Symptomen: Bewegen van de duim is erg pijnlijk en hij is vaak gezwollen. Ook een bloeduitstorting treedt vaak op, in de muis van de duim.
Een duimverstuiking kan het best direct na het ontstaan van de blessure behandeld worden. Belangrijk is om de duim niet/minder te belasten. Daarnaast moet de duim gekoeld worden met ijs. Ook hooghouden van de duim is belangrijk, Als de blessure gering is kan redelijk snel weer met sporten worden begonnen. Begin met voorzichtige vingeroefeningen.
Dit soort duimblessures komen relatief snel terug. Een bal heb je helaas zo weer met blokken op de vinger/duim en het getroffen gebied blijft vaak gevoelig. Tenzij je een lange periode van rust hebt (zomerstop), maar vaak wil je snel weer gaan volleyballen. Blijft je er veel last van houden of komt het vaak terug, kan een duimbrace effect bieden tijdens trainingen en wedstrijden.
Duimbrace? Waar moet je op letten?
Als je een duimbandage of duimbrace wilt kopen is het verstandig om op een aantal zaken te letten. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste brace voor de desbetreffende klachten gebruikt, omdat een groot aantal braces niet voor het sporten bedoeld zijn. Ook volleybal is natuurlijk heel anders dan voetbal en moet bestand zijn tegen veel kracht. Daarnaast is ook de maat belangrijk. De juiste maat voor uw duimbandage hangt af van de omtrek van de hand. Let er ten slotte op dat je de duimbrace voor de juiste hand koopt.
Eigen ervaring:
Ik heb zelf in het begin ervaren bij sporters en patiënten dat ik ook niet wist welke brace geschikt was voor bij de volleybal. Verschillende braces gebruikt die snel kapotgingen (binnen 2 weken). Na verschillende proberen zijn er twee braces naar voren gekomen die beide andere voordelen hebben. Houdt er rekening mee dat de duimbraces in volleybal over het algemeen geen seizoen(en) mee gaat (afhankelijk van de trainingsfrequentie).
Welke ondersteuning heb je nodig?
Een duimbrace geeft ondersteuning wanneer er pijnklachten ontstaan aan het duimgewricht. Door middel van ondersteuning krijgt het gewricht rust waardoor het makkelijker kan hersteller. Het dragen van een duimbrace zorgt voor een beperking in het duimgewricht in het maken van bepaalde bewegingen. Daarnaast beschermt de duimbrace de duim ook tegen verder letsel. Zo kan een duimbrace worden gedragen ter preventie van verder letsel tijdens het sporten door middel van de juiste ondersteuning.
1. De Beste Keuze voor Comfort: De Push Sport Duimbrace
De Push Sports Duimbrace is de beste oplossing voor klachten tijdens het sporten. De duimbrace stabiliseert en beschermt het duim (MCP-1) gewricht om pijnklachten tegen te gaan tijdens het sporten of na een blessure. Dit doet de brace zonder de bewegingsvrijheid van de overige duimgewrichten te beperken waardoor het sporten nog goed mogelijk blijft. Ook het polsgewricht behoudt zijn bewegingsvrijheid met het dragen van deze duimbrace. Daarnaast zorgt de brace ervoor dat de gewrichtsbanden zich optimaal kunnen herstellen en beschermd het gewricht tegen terugkerend letsel (o.a. skiduim). De brace houdt de handpalm vrij voor goede grip en goed balgevoel. Het kapje beschermt de zere duim tegen impact van bijvoorbeeld een bal.
Klachten waarbij deze duimbrace kan bijdragen:
- Skiduim
- Gekneusde duim
- Verstuiking van de duim
- Artrose (Gewrichtsslijtage aan het zadelgewricht van de duim)
- Arthritis: een ontsteking van het gewricht
- Algehele pijn aan de duim
- Bandletsel van de duim
Met deze klachten is het middels een brace mogelijk om te blijven volleyballen (sporten).

2. De Beste Keuze Op Basis Van Mijn Ervaring: Thuasne Ligaflex Rhizo Duimbrace
De Thuasne Ligaflex Rhizo duimbrace is o.a. geschikt bij een skiduim. De duimbrace heeft een gepatenteerde versteviging van metaaldraad, die de duim in een niet zere positie immobiliseert. De duim wordt optimaal gesteund en de brace houdt de pols vrij voor de normale bewegingen.
Voordelen van deze brace zijn: Optimale steun, Goede pasvorm, Ademende stof en Beperkt de beweging van de duim
Overige klachten waarbij deze duimbrace kan bijdragen:
- Duimartrose,
- Instabiliteitsklachten,
- Reuma
- Overbelasting
Met deze klachten is het middels een brace mogelijk om te blijven volleyballen (sporten).
Eigen ervaring:
Na enige tijd dragen van deze brace, neemt de rekbaarheid van de stof van de brace wat toe. Een kleinere maat is daarom aan te raden als je twijfelt.


Contact?
Heb je een vraag, suggestie of wil je adverteren op De Volleyballer? Neem contact op. info@devolleyballer.nl
Maak jouw eigen website met JouwWeb