Bescherming & Uitrusting

Met volleybal , spring, land, glijd, verdedig en val je met grote regelmaat. Het is dan ook niet voor niets dat volleyballers met bescherming spelen . En als je dan ook nog eens een flinke duik moet maken om te voorkomen dat de tegenstander een punt maakt, is het natuurlijk wel zo fijn als je lichaam goed beschermd is. Er liggen dus constant blessures op de loer, maar wat kun je eraan doen om deze blessures te voorkomen? 

 

In onze vorige blog over braces (Lees meer) besproken we wat je aan bescherming kan doen tijdens een blessure of voor het voorkomen van een nieuwe blessure. Er wordt altijd aangeraden om volleybal (zeker op hoger niveau) te combineren met krachttraining om het lichaam en de spieren belastbaar en sterk te houden. Dit bespreken we in de volgende blog (klik hier). 

Bescherming van het lichaam, tijdens volleybal zorgt voor het voorkomen van blessures tijdens het vallen en duiken. We bespreken hier een aantal producten die het lichaam tijdens volleybal kunnen beschermen.

Kniebeschermers

De meest voorkomende en meest gebruikt zijn de kniebeschermers. Kniebeschermers zijn voor veel volleybalspelers van essentieel belang en niet te missen. Ze beschermen je knieën en geven meer vertrouwen bij het maken van een actie of redding. Hiermee voorkom je blessures en blauwe plekken en kun je met een gerust hart je acties maken. Belangrijk bij volleybal kniebeschermers is niet alleen dat ze je knieën beschermen, maar ook dat ze comfortabel zitten. Ze moeten vooral niet knellen en wel goed ventileren. Want, er is natuurlijk niks zo vervelend als knellende zwetende kniebeschermers. De keuze om ze niet te gebruiken is vaak omdat sommige volleyballers zich beperkte in het bewegen voelen met kniebeschermers (minder explosief). Dit zie je vaker bij Middenaanvallers, die over het algemeen het minst vaak duiken. Dit zou een reden kunnen zijn om ze niet te gebruiken. Wat belangrijk is in de keuze van welk merk, is wat je zelf prettig vindt zitten. Ik gebruik persoonlijk graag eerder een zachte kniebeschermer (van bijvoorbeeld Mizuno of Asics) dan een gladdere kniebeschermer (van bijvoorbeeld Mc David of Mizuno). Aangezien elke zaal weer anders is, kun je hier moeilijk rekening mee houden. Sommige spelers laten het afhangen van het merk volleybalschoenen dat ze hebben. Hieronder een aantal voorbeelden.

kniebeschermers
kniebeschermers
kniebeschermers
kniebeschermers

Bescherming bekken en bovenbeen

Volleybal broekjes beschermen normaliter de bekken en het bovenbeen niet. Mocht je hier nou wel naar opzoek zijn dan kun je voor een compressieshort met of zonder padding kiezen.

 

Compressieshort met padding:

Dit type broek met dikke padding draag je onder je normale volleybal short en beschermt je bekken en je bovenbenen. De padding zit aan de zijkant zodat je beschermt wordt tijdens het duiken, rollen en vallen op de zijkant. Heb je veel last van pijn, schaafwonden of drukplekken op de zijkant van je heup? Dan kan dit type shorts je helpen in het verminderen van de pijn.

heupbeschermer

Compressieshort zonder padding:

Dit type broek zonder padding draag je onder je normale volleybal short en beschermt je bekken en je bovenbenen minder. Deze type Compressie stabiliseert en verwarmt de spieren voor een betere prestatie. Daarnaast bevat intera in een knielang ontwerp, 6- draden flat-lock technologie voor sterkere naden en meer comfort en voorkomt de Comfortabele pasvorm irritatie.

Compressieshort volleybal
Compressieshort volleybal

Bescherming voor de onderarmen

Als je de onderarmen en ellebogen wilt beschermen raden we je aan om een armsleeve aan te schaffen. Armsleeves trek je over je onderarm en over de ellebogen. Hierdoor zijn jouw onderarmen en ellebogen goed beschermd tegen schaafwonden tijdens duiken, glijden en vallen. Arm sleeves zien we terug op ieder niveau en bij iedere leeftijd volleyballers. Neem bijvoorbeeld Laura Dijkema, Kirsten Knip en Femke Stoltenborg. Allemaal speelsters van het Nederlands Dames Volleybalteam die spelen met arm sleeves volleybal. Ook bij de mannen worden Arm sleeves regelmatig gebruikt, zoals bij Earvin Ngapeth of Gijs Jorna. De volleybal arm sleeves zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren en prints en zijn daardoor altijd te matchen met je volleybalkleding of je volleybalschoenen.

Grote bekende volleybalmerken als Mizuno en Errea zijn ook specialist op het gebied van arm sleeves. Alle beschikbare nieuwe technologieën worden in deze Errea sleeves en Mizuno sleeves verwerkt, zodat je als speler het beste van het beste om je armen hebt. Ook de sleeves van Mizuno en Errea zijn verkrijgbaar in verschillende prints en designs. Ook zijn er sleeves van MC DavidSelect en Nike verkrijgbaar.

Armsleeve volleybal
Armsleeve volleybal
Armsleeve volleybal
Armsleeve volleybal

Elleboogbeschermers

Het verschil tussen een elleboogbeschermer en armsleeve is dat de elleboogbeschermer alleen je elleboog beschermt.

Tijdens de een verdedigingsactie val je vaak voorover en land je op de ellebogen. Daarom is het beschermen van de elleboog erg aan te raden. Je voorkomt hiermee verwondingen, kneuzingen, schaafwonden en blauwe plekken. Als je een overbelast ellebooggewricht hebt, zullen de beschermers en bandages van de bekende merken uit de sportgeneeskunde je helpen en je volleybalprestaties doen herleven. De elleboogsteunen stabiliseren het gewricht en ondersteunen de zuurstoftoevoer naar de spieren. Ze kunnen optimaal worden gedragen voor preventie of revalidatie. 

 

Er zijn naar mijn mening weinig verschil tussen elleboogbeschermers. Bij twijfel tussen een arm sleeve of elleboogbeschermer zou ik altijd kiezen voor een arm sleeve, omdat dit qua comfort veel fijner is. Enkele redenen waarbij ik voor een elleboogbeschermer zou kiezen is:
- Recente breuk of kneuzing van het ellebooggewricht

- Recente flinke (schaaf)wond op de elleboog

- Slijmbeursontsteking waarbij druk op de elleboog nog pijnlijk is.

 

De dikte van de bescherming hangt af van de pijn of het risico van de blessure. Houdt er rekening mee dat een elleboogbeschermer je beperkt in het bewegen.

Elleboogbeschermers
elleboogbeschermers

Contact?

Heb je een vraag, suggestie of wil je adverteren op De Volleyballer? Neem contact op. info@devolleyballer.nl