Enkelblessure
Enkelblessures komen relatief vaak voor bij volleybal. In 26% van de blessures bij volleybal betreft het een blessure aan de enkel (2019). Een enkelverzwikking is de tweede meest voorkomende volleybalblessure (16%). Deze volleybalblessure ontstaat het meest bij 0- tot 17-jarigen (37%) en 18-tot 34-jarigen (33%). We richten ons in deze blog over de enkel even alleen op de enkelverzwikking.
Enkelverzwikking
Een verzwikte enkel is de meest voorkomende acute blessure in het volleybal. Verzwikte enkels maken wel tot 41% van alle volleybal-gerelateerde blessures op en ontstaan meestal wanneer bij een sprong geland wordt op de voet van een andere speler. 42% van de spelers verzwikte zijn enkel opnieuw binnen 6 maanden. Interne en externe factoren kunnen de kans op het opnieuw verzwikken van de enkel vergroten: Interne factoren zijn: Verminderde positiezin, Verlies van spierkracht [3], Vergrootte ligamenteuze laxiteit, Verminderd bewegingsbereik van het enkelgewricht en een holvoet {1}. Externe factoren zijn: Te vroeg weer beginnen met sporten, overmatig springen en gevoel van verminderde balans. Niet alle van deze factoren kun je beïnvloeden. Zorg er voor dat je bij een net opgelopen enkelverzwikking contact opneemt met een sportfysiotherapeut voor advies en een goede begeleiding terug naar het volleyballen. Revalidatie onder toezicht van een sportfysiotherapeut verlaagd dit percentage (de 42%) [2] [3] [4];
Het is bewezen zinvol om ook na een enkelverzwikking op moment dat je weer volleybalt een aantal dingen in acht te nemen. Dit om de kans op een nieuwe enkelblessure zo klein mogelijk te houden. Een aantal van bovenstaande factoren wil je namelijk blijven trainen, namelijk de bewegelijkheid, kracht en stabiliteit van de enkel. Versterk je enkel is een programma dat bedoeld hiervoor. Het programma is beschikbaar via de gratis Versterk je enkel-app of via deze link. Zo vind je alle informatie over bewezen preventieve maatregelen om een nieuwe enkelbandblessure te voorkomen. Houd er rekening mee dat dit een algemeen oefenschema is en niet om jouw als individu is gevormd. Bij vragen benader een sportfysiotherapeut of neem contact op met mij via info@devolleyballer.nl.


Bescherming van de enkel
Een sporter met letsel aan de enkelband -of met een zwakke enkel- zal een nieuwe blessure aan deze enkel willen voorkomen. Dit kan op verschillende manieren: sporters kunnen een oefenschema (zie hierboven) volgen om de enkels te versterken of voor ondersteuning tijdens het sporten een enkelbrace- of tape gebruiken.
Wanneer is het beste om een brace te gebruiken?
Laat ik beginnen met te vertellen dat een brace nooit een vervanging kan zijn voor de spieren, pezen en ligamenten van de enkel. Een brace alleen zal je enkel ook niet goed doen herstellen van een enkelverzwikking. Het is altijd aan te raden om dit in combinatie met oefeningen uit te voeren.
Een brace wordt geadviseerd bij een forse enkelverzwikking (4 weken - 3 maanden klachten) vanaf het moment dat het trainen weer opgebouwd wordt. Dit is afhankelijk van de ernst van de blessure, het niveau en de medische begeleiding. Geadviseerd wordt om de brace gedurende het seizoen te blijven dragen en af te bouwen vanaf 6 maanden na de blessure in een periode dat het volleyballen tijdelijk minder is (bijvoorbeeld in de zomerstop).
Kiest de sporter voor een enkelbrace, dan is het handig om verschillende enkelbraces te vergelijken. Zo helpen we sporters om de meest geschikte brace te kiezen. Zelf heb ik ervaring met een enkelblessure en heb ik al veel volleyballers hierin begeleidt. Ik zal mijn eigen ervaring hieronder verder toelichten.
Verschillende type braces
Er zijn een aantal punten die belangrijk zijn bij het kiezen van een goede enkelbrace bij volleybal. Zo moet de brace voldoende stabiliteit geven, omdat deze bij het hervatten van het volleyballen nog niet volledig hersteld is en je dit nog aan het trainen bent. Daarnaast moet de brace een goede comfort hebben, zodat er nergens druk of pijnpunten ontstaan. Dit is vaak bij het langdurige gebruiken van tape het geval en een reden om over te stappen op een brace. Als laatste moet de brace geen belemmering zodat je er tijdens het volleyballen niet te veel last van hebt en beperkt wordt in het explosief bewegen.
We behandelen drie type braces:
- Veter brace
- Compressie brace
- Semi-rigide brace
1. De Beste Keuze: De Veter Brace
Stabiliteitsgevoel
+ + + + +
Comfort
+ + + +
Belemmering
+ + +
Wat zijn de voordelen van een Veterbrace:
Er zijn verschillende voordelen om een veterbrace te gebruiken voor uw blessure.
- Door het vetersysteem en de bovenriem blijft de brace strak en veilig zitten, ook tijdens activiteit.
- De veterbrace biedt gelijkmatige druk aan de voet en zorgt het voor een optimale stabilisatie.
- Het is per individu mogelijk om de compressie in de veterbrace in te stellen naar uw behoeften. Het is een universeel product, voorkomt het verder letsel aan de enkel.
- Bij het gebruik van de enkelbrace blijven uw voeten droog en geurloos.
De veterbrace is stijver en geeft hierdoor meer stabiliteit dan een normale (compressie) brace. Ook is die zeer geschikt voor tijden het sporten. Dit komt mede door de sterke en lichte materialen die de brace heeft. Hieronder bespreek ik 2 soorten veterbraces.
McDavid Enkelbrace 195/199
De McDavid enkelbrace bestaat uit 2 lagen nylon-vinyl, 2 baleinen, een elastische hiel en een ingenaaide steunzool voor optimaal comfort. De enkelbrace is licht van gewicht en daardoor ideaal voor sporten en voor optimale steun bij het werken.
De McDavid enkelbrace is voorzien van veters, om zo een naar eigen wens de brace strak te trekken. Dit zorgt voor een optimale pasvorm en draagcomfort voor iedereen. De McDavid enkelbraces worden dan ook door o.a. het lichte gewicht en alle andere unieke eigenschappen gezien als dè vervanger en hèt perfecte alternatief voor tape.
Eigen ervaring:
Dit merk brace gebruik en adviseer ik het vaakst. Deze geeft goede stabiliteit, wat ik belangrijker vindt dat een perfect comfort. Overigens geven mede sporters en patiënten aan dat de brace over het algemeen prima zit en je in je explosiviteit minimaal beperkt wordt.


Swede-O Veterbrace
Het exclusieve vetersysteem van deze brace zorgt ervoor dat deze strak, veilig en comfortabel te dragen is. De verwijderbare zijstabilisatoren zorgen voor extra ondersteuning en bescherming. De volledig elastische rug vermindert irritatie en eventuele blaarvorming. Deze brace is universeel links en rechts te dragen. Het is een speciaal ontworpen enkelbandage die uw enkel de optimale omstandigheden geeft voor een genezingsproces. Het is gemaakt met een gepatenteerde ingebouwde kunststof bandage. Het bijzondere van de ingebouwde kunststof steun is dat deze zich naar uw voet vormt. Dit helpt om een perfecte enkelsteun te creëren, die goed op de belangrijkste plaatsen van de voet blijft zitten.
Eigen ervaring:
Zelf heb ik met deze brace geen ervaring binnen het volleyballen, maar dat wil natuurlijk niks zeggen. Deze brace wordt overal goed aangeschreven om te gebruiken tijdens het sporten.


Bij Bol.com tijdelijk niet leverbaar, een alternatief is:
2. De Meest Kosteneffectieve keuze: Semi-Rigide Brace
Stabiliteitsgevoel
Comfort
Belemmering
+ + +
+ + +
+ + +
De semi-rigide brace is een brace met kunststof verstevigingen (schotels, baleinen) aan de zijkant(en) van de brace, waardoor het zwikken van de enkel wordt tegengegaan, terwijl andere bewegingen wel mogelijk zijn. De semi-rigide braces behouden tijdens het gebruik hun stevigheid. De brace scoort op alle drie de punten gemiddeld en is daarmee ook gezien de prijs de veste kosteneffectieve optie. Zo geeft het minder stabiliteit dan de veterbraces en zit het minder fijn dan een compressiebrace. Al is een semi-rigide brace eerder te gebruiken bij wat zwaardere enkelverzwikkingen in vergelijking met de compressiebrace.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik van een brace tot betere resultaten leidt in vergelijking met tape. Dit komt met name doordat bij een behandeling met een brace, mensen sneller kunnen terugkeren naar hun activiteiten. Een semi-rigide enkelbrace lijkt de meest kosteneffectieve optie. Hieronder bespreek ik 2 soorten semi-rigide braces.
Push Sports Enkelbrace 8
De Push Sports Enkelbrace 8 is geschikt wanneer je last hebt van een licht-middelzware verstuiking of verzwikking van de enkel, bij lichte enkel instabiliteit en ter preventie van terugkerend enkelletsel. Deze sport enkelbrace 8 geeft steun bij een lichte enkelverzwikking en bij een vrijwel herstelde enkelverzwikking. Dit is een ultradunne enkelbrace, die de enkel stabiliseert door de elastische band die in de vorm van een 8 rond de enkel gewikkeld wordt. Deze enkelbrace biedt een stevige, aangename compressie. Deze semi-rigide brace is dus voor wat lichtere verzwikking en de tweede die we bespreken voor een wat zwaardere blessure.


Thuasne Malleo Dynastab Enkelbrace
De lichtgewicht Malleo Dynastab is een stabiliserende enkelbrace die gedragen kan worden na een matige tot ernstige enkelblessure (verzwikking of verstuiking), bij instabiliteitsklachten of ter preventie van een enkelblessure. De brace is comfortabel, stabiel en kwalitatief zeer goed uitgevoerd. De elastische straps geven extra ondersteuning zonder de enkel te hinderen. Een belangrijk voordeel van de Thuasne Malleo Dynastab enkelbrace is materiaalkeuze voor dunne lichtgewicht materialen. Hierdoor is de brace gemakkelijk in alle schoentype’s te dragen.
Daarnaast is de brace uitgevoerd met verstevigende spiralen welke anatomisch gevormd zijn voor een optimaal draagcomfort dit alles maakt de enkelbrace van Thuasne dus uitermate geschikt voor sport gebruik.
Kenmerken brace:
- Vetersluiting voor een goede pasvorm
- Gemakkelijk aan- en uittrekken dankzij grote opening
- Makkelijke pasvorm in schoenen
- Beweging stabiliseren

3. De Minste Belemmering: De Compressie Brace
Stabiliteitsgevoel
Comfort
Belemmering
+ + +
+ + + +
+ + + +
In tegenstelling tot de rigide en de semi-rigide brace, is de werking van een compressiebrace minder bekend. Dus hoe werkt dan een compressiebrace?”
Een compressiebrace geeft druk rondom het gewricht, maar beperkt de beweging minimaal. Deze type braces worden veelal gebruikt tijdens de herstelfase van een blessure of bij het hervatten van een lichte activiteit. Een compressie brace werkt door middel van proprioceptie, oftewel gewrichtswaarneming. In de medische wereld wordt dat ook wel kinesthesie en positiezin genoemd.
Naar de werking van een compressiebrace is veel onderzoek gedaan, De conclusie van de onderzoekers was, het dragen van een compressiebrace heeft een positief effect op mate van pijn, activiteitsbeperkingen, en kniestabiliteit {5}.
Er zijn verschillende voordelen om een Compressie brace te gebruiken voor uw blessure:
- Geeft de juiste compressie op ieder lichaamsdeel.
- Zorgt voor verlichting van de pijn bij stijfheid en spierpijn.
- Verbetert de bloedcirculatie zodat de spieren goed kunnen functioneren.
- Vermindert de hersteltijd van spieren om te herstellen na een inspanning
Deze type enkelbrace geven geen of zeer beperkt stabiliteit en ondersteuning aan de enkel. Gebruik deze type brace bij een lichte enkelverzwikking of in overleg met een sportfysiotherapeut tijdens herstel.
Bij chronische enkelinstabiliteit (meerdere enkelverstuikingen), geeft de compressiebrace te weinig mechanische steun en kan beter voor een veter of brace of semi-rigide brace gekozen worden Hieronder bespreek ik 1 soort Compressiebrace waar ik goede ervaring mee heb.
Thuasne Malleo Action Enkelbrace
De Thuasne Malleoaction Enkelbrace is geschikt bij lichte klacht in de enkel, bij hervatting van (lichte) activiteiten wanneer je bijvoorbeeld bent hersteld van een verstuiking of tijdens de herstelfase. De Malleo Action is anatomisch gevormd, heeft een comfortzone ter hoogte van de enkel en gepatenteerde zichtbare merktekens voor de juiste positie van de brace. De brace is gemaakt van elastisch compressieweefsel en houdt de enkel op zijn plaats. De voordelen:
- Bij lichte gewrichtsklacht
- Anatomisch gevormd
- Comfortabel
- Universeel: Zowel rechts als links te dragen
- Beweging ondersteunen

- Mugno AT, Constant D. Recurrent Ankle Sprain. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; August 11, 2021.
-
K. Eerkes, „Volleyball Injuries,” Current Sports Medicine Reports, vol. 11, nr. 5, pp. 251-256, 2012.
-
URMC Rochester, „Volleyball Injuries,” Sports Medicine, z.d.. [Online]. Available: https://www.urmc.rochester.edu/orthopaedics/sports-medicine/volleyball-injuries.cfm. [Geopend Oktober 2021].
-
R. Bahr, „Incidence of acute volleyball injuries: a prospective cohort study of injury mechanisms and risk factors.,” Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, vol. 7, nr. 3, pp. 166-171, 2007.
- Cudejko T, van der Esch M, van der Leeden M, et al. The immediate effect of a soft knee brace on pain, activity limitations, self-reported knee instability, and self-reported knee confidence in patients with knee osteoarthritis. Arthritis Res Ther. 2017;19(1):260. Published 2017 Dec 1. doi:10.1186/s13075-017-1456-0
Contact?
Heb je een vraag, suggestie of wil je adverteren op De Volleyballer? Neem contact op. info@devolleyballer.nl
Maak jouw eigen website met JouwWeb